Hur görs en trikinanalys?

Page

För att göra en trikinanalys så ska en del av köttet från djuret, oftast njurtappen för grisar, skickas till laboratoriet.

trikinanalys-kött

När laboratoriet får köttet skär de ut en testbit, som sedan läggs tillsammans med andra bitar i grupper om tio. Bitarna placeras i speciella jäsanordningar som simulerar en matsäck hos ett djur. Om det finns några trikinägg i köttet så kommer de här att kläckas och trikinmaskarna kommer att komma fram.

Trikinanalysen görs vanligtvis på en dag och du kan få svar både via e-post och traditionell post. Det innebär att om du lägger provet på brevlådan innan tömningsdags så kan du få svaret redan nästa dag.Laboratoriepersonalen tittar sedan på resultatet och undersöker ifall det finns några trikinmaskar i köttet.

Om det inte finns så innebär det alltså att köttet från tio olika djur är smittfritt. I de olika fall då de upptäcker trikiner bland köttet så görs samma procedur om, men med köttbitarna var och en för sig för att identifiera det smittade djuret. Därför är det viktigt att du skickar in en tillräckligt stor bit.

Om du vill veta mer om vilka delar av djuret som kan skickas in så hittar du det i SVAs instruktion för prov för trikinanalys.